Poslanici nastavljaju sa radom sutra

Skupština Srbije završila je za večeras raspravu o više zakonskih predloga, među kojima su izmene Krivičnog zakonika i Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a rad će nastaviti sutra.

Osim o Predlogu zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Skupština Srbije će nastaviti raspravu o Predlogu zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i o izmenama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da je svrha Predloga zakona o sprečavanju nasilja u porodici je da spreči nasilje uvek kada postoji neposredna opasnost od njega, ali i da se prevashodno pomogne žrtvi.

Ona je obrazlažući predlog tog zakona u Skupštini Srbije rekla da se tim predlogom zakona uvodi princip u kome počinilac nasilja ne sme da ostane sa žrtvom uvek kada postoji neposredna opasnost od nasilja, i da se uspostavlja kontinuitet zaštite žrtve od nasilja sve dok ona ne bude u stanju da se oporavi, a nasilnik snosi odgovornost.

Kuburovićeva je rekla i da Institut oduzimanja imovine proistekle iz izvršenja krivičnog dela predstavlja najbolji preventivni mehanizam koji demotiviše kriminal u cilju sticanja materijalne koristi.

Govoreći o izmenama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, Kuburović je kazala da je oduzimanje imovine jedan od ključnih elemenata kojim se ostvaruje svrha krivičnog zakonodavstva, odnosno generalna prevencija izršenja krivičnih dela.

Prema njenim rečima, podaci Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom pokazuju značaj Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Precizirala je da je trajno oduzeto oko 30 raznih nepokretnosti, 850.000 evra, oko 50 kilograma čistog zlata, a kada je reč o privremenoj oduzetoj imovini, Direkcija raspolaže sa 76 kuća, 252 stana, 124 lokala, jednom poslovnom zgradom i zgradom za kolektivno stanovanje.

Parlamentarci će rad nastaviti sutra u 10 sati.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN