Vučić: Uzbunjivači pomažu da država bude bolja

vucicPremijer Aleksandar Vučić izjavio je da mali broj zemalja može da se podiči Zakonom o zaštiti uzbunjivača kakav ima Srbija, navodeći da je za godinu dana od početka njegove primene 299 predmeta pokrenuto, a 213 rešeno.
Aleksandar Vučić je, otvarajući međunarodnu konferenciju „Svaka istina ima izvor: Zaštita uzbunjivača i novinarskih izvora“, rekao da je, kada je postao premijer, poručio da će borba protiv korupcije biti uvek jedan od prioriteta.
„Osim političke volje i nulte tolerancije, morali smo i moraćemo da uložimo još mnogo napora da imamo nezavisno sudstvo i jake institucije koje se bave borbom protiv korupcije, ali i da uvedemo nove institute zaštite uzbunjivača“, rekao je Vučić.
Premijer je rekao da je Vlada Srbije pokazala nesumnjivu posvećenost borbi protiv korupcije i nultu toleranciju prema kriminalu i naglasio da su uzbunjivači saveznici na istom poslu na kojem je i vlada.
Uzbunjivačima je pružio javnu podršku i zamolio njih i sve ostale da taj posao nastave, jer, kako je istakao, to ne rade za sebe ili samo za sebe, već za celu državu od koje prave bolje mesto za život.
Vučić je istakao da će država učiniti sve da zaštiti uzbinjivače, a da bespoštedno kazni sve one koji se bave korupcijom i kriminalom.
Naveo je da uzbunjivači, prema istraživanjima u svetu, otkriju više kršenja propisa nego policija i tužilaštvo, i dodao da oni obavljaju najvažniji posao na svetu.
Premijer je istakao da niko ne može da spreči mogućnost odmazde prema uzbunjivačima, ali zakon može tu odmazdu da sankcioniše. „To je svrha zakona, i na taj način najdelotvornije obeshrabruje progonitelje i štiti uzbunjivače“, poručio je Vučić.
Kako je rekao, dosadašnji rezultat primene Zakona o zaštiti uzbunjivača je dobar, imajući u vidu dve trećine rešenih slučajeva, ali, istakao je, moramo i bolje, a saradnjom sa žrtvama korupcije mogu se postići bolji rezultati.
Pozvao je građane da prijave svaki i najmanji slučaj korupcije.
„Imamo dobar zakon i, osim robe koju sve više izvozimo, ovo je jedna od stvari u intelektualnoj svojini koju možemo da ‘izvozimo'“, rekao je premijer.
Vučić je zahvalio svima koji su se borili i instistirali da Srbija dobije zakon, koji je, kako je rekao, jedan od najboljih u Evropi.
„Zahvalni smo svima koji na takav način suštinski rade za državu i zemlju“, rekao je Vučić.
Nekad, dodao je, nismo zadovoljni njihovim pisanjem i izveštajima, ali je Srbija bolje mesto nego što je bila zahvaljujući njima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN