Danas u Splitu počinje suđenje kapetanu Draganu

SPLIT – U Županijskom sudu u Splitu danas će početi suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetanu Draganu, koje će će, sudeći po akreditacijama, pratiti novinari iz celog sveta.

Vasiljković je optužen za ratne zločine 1991. i 1993, a on će se, kako je potvrdila advokat Slađana Čanković, ponovo izjasniti da se ne oseća krivim.

S obzirom na to da je 10 godina proveo u pritvoru, ukoliko Savet za ljudska prava UNa tako odluči, Vasiljković bi mogao biti pušten da se brani sa slobode.

Advokati Slađana Čanković iz Zagreba i Goran Cvetić iz Beograda podneli su ranije predstavku Komitetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija protiv Australije i Hrvatske.

U saopštenju advokata Cvetića navodi se da je predstavka podneta zbog nelegalnosti ekstradicije iz Australije u Hrvatsku, kao i zbog nezakonitosti desetogodišnjeg pritvora u te dve zemlje.

U predstavci se posebno ističe povreda prava na slobodu i sigurnost ličnosti, kao i prekomerno trajanje predpretresnog pritvora.

„Takođe je istaknut i zahtev za privremenu meru kojom se od Komiteta traži da obavesti Hrvatsku da je neophodno da Vasiljkoviću omogući odbranu sa slobode. On je tokom avgusta imao srčanih problema usled kojih je hitno prebačen u bolnicu, gde mu je ugrađen stent, a zatim vraćen u ćeliju u splitskom zatvoru Bilice“, navodi se u saopštenju.

Komitet za ljudska prava UN je ustanovljen Međunarodnim paktom o građanskim i politickim pravima i odlučuje o predstavkama pojedinaca na sličan način kao Evropski sud za ljudska prava.

Komitet moĹľe da postupa po pojedinačnim predstavkama u pogledu onih članica UN koje su izričito priznale tu nadleĹľnost. I Australija i Hrvatska su to učinile.

Suđenje Draganu Vasiljkoviću pocinje 20. septembra u Ĺ˝upanijskom sudu u Splitu, a on se tereti za ratni zlocin nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom rata u Hrvatskoj.

 

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN