Manifestacija povodom 100. godišnjice dadaizma

dadaizam_1473109104.511x350Manifestacija pod nazivom „Dada na turneji“ (Dada on Tour), svečano je otvorena u ponedeljak u Kulturnom centru Beograda povodom obeležavanja 100. godišnjice dadaizma, u okviru izložbe „Vek avangarde“.

Ispred Kulturnog centra Beograda postavljen je nomadski šator iz Kabarea Volter u Cirihu, gde je dadaizam i nastao 1916. godine, koji je napravljen specijalno povodom obeležavanja jubileja dadaizma i do sada je obišao mnoge gradove Evrope, Azije i Amerike.

Program je otvorio novoimenovani ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge, koji je rekao da je avangarda bitno uticala na modernu umetnost i da je dadaizam mnogo više od umetničkog pokreta.

„Dadaizam je nastao u Švajcarskoj i velikom brzinom se širio ka Nemačkoj, a zatim i ka zapadnoj i istočnoj Evropi, postavši simbol socijalne angažovanosti, antikomformizma i pobune protiv establišmenta“, naveo je Ge.

On je dodao da su je dadaizam značajno uticao na mnoge velike stvaraoce poput Marsela Dišana i Endija Vorhola, kao i da su jugoslovenski dadaisti imali značajnu ulogu u širenju dadaizma i njegovog umetničkog izraza.

Direktor Kabarea Volter iz Ciriha Adrijan Noc rekao je za agenciju Beta da je globalna ideja manifestacije da se pokaže šta je zapravo dadaizam i koja je njegova društvena poruka i uloga i podsetio da se od 2014. godine i Beograd nalazi na mapi gradova kroz koje je šator prošao od nastanka dadaizma do danas.

Šator je u Beograd stigao iz Londona i u njemu će do 11. septembra biti prikazani filmovi o 165 dadaista, kao što su Tristan Cara, Hugo Bal, Žan Arp, Andre Breton i drugi.

Pisac i muzičar Slobodan Tišma govorio je prisutnima o konceptualizmu kao jednom od pravaca na koje je dadaizam najviše uticao.

„Konceptualizam je 50 godina mladji od dadaizma, ali je izmedju njih mnogo sličnosti. Jedina razlika je u sredstvu izražavanja – dok su dadaisti stvarali materijalna dela, konceptualizam se služio isključivo rečima“, kazao je Tišma, koji je na kraju izveo i jezički performans.

Manifestaciju je organizovao Kulturni centar Beograda uz podršku Ambasade Švajcarske u Beogradu i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Izvor: Beta

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN