Završena 11. manifestacija Dani banice u Beloj Palanci

banicaaaBlizu 300 takmičara iz zemlje i inostranstva predstavilo je svoje gastronomske specijalitete na 11. Danima banice, koji su u Beloj Palanci u parku Vrelo bili organizovani od 12. do 14. avgusta. Posetioci su, osim degustacije banica, imali priliku da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu.

Manifestacija Dani banice, koju tradicionalno organizuje Turistička organizacija Bele Palanke, ove godine dostigla je rekordnu posećenost, tvrde organizatori. U odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 210 kandidata u takmičarskom delu, broj od blizu 300 prijavljenih takmičara ove godine ide u prilog činjenici da Festival iz godine u godinu napreduje u dobrom pravcu, kaže predsednik opštine Bela Palanka, Goran Miljković.

Stručni žiri činili su predstavnici Asocijacije šefova kuhinja Bugarske, Rumunije i Srbije. Direktor Turističke organizacije Bela Palanka, Milosav Popović, ističe da su pored banica ove godine posetioci mogli da probaju i jela od belopalanačke paprike vrtke, belmuž, izviđački pasulj, lovačku i golubarsku mućkalicu, ribarski kolić i da je novina u odnosu na prethodne godine ta što su se kandidati takmičili u 4 kategorije.

Domaćice su imale samo reči hvale za ovogodišnju organizaciju festivala, dok je cilj manifestacije, prema rečima organizatora, da se “očuva tradicija ovog kraja i stari kulinarski recepti naših baka koji su se vekovima prenosili s kolena na koleno, ali i da se ponudi dobra zabava.”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN