Voda na bazenima u Nišu ispravna

Cair bazenNišlije koje spas od vrućina traže na gradskim bazenima nemaju razloga za brigu jer je voda bakteriološki ispravna za kupanje, istakla je načelnica Centra za higijenu Instituta za javno zdravlje u Nišu Snežana Gligorijević. Tamo gde dođe do pojave patogenih bakterija, to bude, kako je dodala, zbog nepridržavanja kućnog reda: preskakanja dezinfekcionih barijera i ulaska u vodu bez prethodnog tuširanja.

Pre puštanja otvorenih bazena u rad, Centar za higijenu Instituta za javno zdravlje u Nišu vršio je kontrolu vode na 15 bazena u Nišavskom i 5 u Topličkom okrugu. Od kada je sezona kupanja na bazenima počela voda se kontroliše jednom nedeljno, a kako kaže načelnica Centra za higijenu Snežana Gligorijević voda u bazenu mora da odgovara normama propisanim za vodu za piće.

Problem nastaje kada kupači ne poštuju higijenska pravila na javnim bazenima. Izbegavanje dezinfekcionih barijera i ulazak u vodu bez prethodnog tuširanja doprinosi razvoju i širenju bakterija.

Ispitivanje vode

Voda koja se uzme sa javnih bazena donosi se u Institut i tehničari je ispituju ne znajući sa kog je bazena uzorak vode. Tek kada stignu rezultati otkriva se sa kog je kupališta uzorak.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN