Zatrovana „kinder“ čokolada?!

KINDER-LADA (1)_620x0PREPOZNATLjIVA „kinder“ štangla, jedna od omiljenih dečjih poslastica, sadrži – kancerogene materije, trvde iz Udruženja za zaštitu potrošača Nemačke „Fudvoč“. Prema testovima „Fudvoča“, u čokoladicama su pronađena „aromatična mineralna ulja (MOAH)“, a u hranu su preneta preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ova ulja. Proizvođač „Ferero“ nije se oglasio, a naša udruženja potrošača pozivaju međunarodne organizacije za zaštitu hrane da reaguju i odgovore da li je potrebno da se dečje čokolade sklone sa rafova.
– Proizvođači su krivi. Umesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu – rekao je Džon Heg, predstavnik Udruženja. – Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a deca su posebno izložena riziku. Ispostavilo se da „kinder“ čokoladica, koja je jedna od najprodavanijih u Nemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.
Iz Pokreta potrošača Beograda kažu da su najnoviji rezultati testova na proizvodima koji se prevashodno kupuju za mališane – katastrofalni.
– Treba odmah reagovati – misli Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača. – Ne može da se dogodi da se objavi ovakvo istraživanje, a da se proizvođači i uvoznici ne obrate javnosti. Oni bi odmah trebalo da donesu odluku da li povlače serije i tačno koje. Moguće da se niko ne oglašava jer je testove radilo udruženje potrošača, a ne zvanična laboratorija neke ustanove. Ipak, kada se radi o hrani koja je namenjena deci, svaka optužba mora da upali alarm.
Sa najbližim proizvođačima „kindera“, „Ferero Hrvatska“, u utorak smo kontaktirali, ali do zatvaranja broja nisu odgovorili na pitanja „Večernjih novosti“ da li se radi samo o jednoj seriji i da li će ih povući iz prodaje.
Iz Ministarstva poljoprivrede nisu dobili nikakve informacije od RASSAF, odnosno iz Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje za hranu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN