Posledice Bregzita po Srbiju

vlcsnap-2016-07-01-14h52m50s046Izlazak Velike Brijtanije iz Evropske unije usporiće otvaranje pregovaračkih poglavlja u Srbiji, rečeno je na debati Kuda nas vodi Bregzit održanoj u Nišu. Evropska unija mora raditi sada na svom identitetu, da pokaže ostalim članicama i svetu šta je, da li je labava federacija ili super sila, istakao je na debati profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović.

Velika Britanija je nedavnom odlukom na referendumu izašla iz Evropske unije. Prvi izlazak jedne zemlje članice iz EU odraziće se negativno i na evropsku integraciju, istakao je u Nišu na debati Kuda nas vodi Bregzit profesor Ekonoskog fakulteta Boban Stojanović. Evropska unija će svakako morati da preispita svoju strategiju jer se sada može postaviti pitanje šta da rade druge zemlje, bilo da su članice ili ne, s obzirom na to da je Velika Brijatanija koja je imala povlašćen status u njoj, napustila uniju, smatra Stojanović.

Veliki je broj pitanja koje sada mora rešiti Evorpska unija zbog izlaska Velike Britanije. Što je razlog sporijeg otvaranja pregovaračkih poglavlja za ulazak Srbije u EU, rekao je Nebojša Raičević iz centra za javne politike EU sa Pravnog fakulteta u Nišu.

Velika Britanija i Evropska unija će i dalje sarađivati, makar na ekonomskom planu smatra Raičević. Podsetimo, na nedavno održanom britanskom referendumu o izlasku iz Evropske unije za izlazak je glasalo 51,89 odsto građana a za ostanak u Uniji 48,11 odsto.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN