Obnovljeno izvorište Pešter

vlcsnap-2016-06-27-14h59m34s203Izvorište Pešter u Banji Topilo kod Niša rekonstruisano je nakon 8 godina od kada su poplave uništile ovaj izvor vode. Meštani okolnih sela su od tada vodu dobijali iz niškog vodovoda, a nakon planirane rekontrukcije cevi oni će se snabdevati vodom sa ovog izvora.

Na izvorištu Pešter, koje nije bilo u upotrebi od 2007. godine, završeni su radovi na sanaciji kaptažne građevine, izgradnji mosta i zaštiti zida na levoj obali Toponičke reke. Kada se bude uradila i zamena cevi, meštani sela Miljkovac, Paljina, Gorna i Donja Toponica, Donja Trnava, Mezgraja, Vrtište, Trupale, Supovac i deo naselja Veliki Drenovac dobijaće vodu sa ovog izvora.

Za rekonstrukciju izvorišta JKP Naisus je izdvojilo oko 7 miliona dinara. Da bi voda sa izvorišta Pešter došla do domova oko 10 000 ljudi, potrebno je uraditi nov cevovodni sistem dužine 1 600 metara. Za te namene potrebno je još oko 2o miliona dinara, pa će ovo javno preduzeće potražiti pomoć od lokalne samouprave.

U planu je i postavljanje solarnih panela kako bi se i ovim izvorištem upravljalo daljinskim putem, rečeno je u JKP Naisus. Radovi na rekonstrukciji izvorišta su trajali tri godine a sledeći korak je zamena vodovodnih cevi koja bi, kako je istakao direktor ovog javnog preduzeća Dejan Andrejević, trebalo da se završi najkasnije do početka naredne godine.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN