Kif: Napuštamo EU ali ne i Evropu, želimo stabilan Balkan

Jedan od ključnih spoljnopolitičkih interesa Velike Britanije jeste da prostor Zapadnog Balkana bude bezbedniji, stabilniji, ekonomski razvijeniji i povezaniji, izjavio je britanski ambasador u Srbiji Denis Kif.

Ambasador Denis Kif je poručio da Velika Britanija napušta EU, ali ne i Evropu, njene vrednosti i interese. Kif je tim rečima na skupu “Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva“ pojasnio interes Velike Britanije, kao zemlje koja napušta Uniju, da podržava integraciju Zapadnog Balkana i proces pridruživanja.

Ambasador je ponovio raniji stav Velike Britanije da pruža punu podršku naporima Srbije da pristupi EU.

“Znamo da predstoji mnogo teškog posla, posebno u vezi sa poglavljima 23 i 24. Pozdravljamo opredeljenost Srbije da to ispuni, kao i ličnu posvećenost predsednika Vučića dijalogu sa Prištinom u potrazi za održivim i mirnim rešenjem. Unutrašnji dijalog je bio važan deo tog procesa, ali to je samo jedan primer“, naveo je Kif.

Kako je rekao, na predstojećem Samitu u Londonu 9. i 10. jula biće razmatrane tri grupe tema: ekonomska stabilnost, bezbednost i rešavanje političkih sporova.

Ambasador je naglasio da će ministri unutrašnjih poslova i bezbednosti zemalja Zapadnog Balkana razgovarati o mogućnostima unapređenja razmene informacija bezbednosnih službi kako bi se unapredio regionalni pristup u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih izazova.

Takođe, na sastanku će biti reči i o drugim bezbednosnim pretnjama kao što su trgovina oružjem, sajber pretnje, trgovina ljudima i moderno ropstvo.

Kif je rekao da će Samit biti fokusiran i na to kako Berlinski proces može da podrži rešavanje regionalnih sporova kao što su granice, nasleđe i nestale osobe.

Ambasador je očekuje da će se civilni sektor najaktivnije uključiti u teme kao što su podrška digitalizaciji i preduzetništvu u regionu i migracijama.

“Ne očekujemo da jedan dvodnevni samit može da reši sve otvorene regionalne probleme, ali smo uvereni da aktivno učešće predstavnika civilnog društva može da doprinese kvalitetu razgovora i kvalitetu samita“, rekao je Kif i dodao da će na skupu u Londonu učestvovati oko 100 predstavnika civilnog društva.

Minić: Civilno društvo kao “četvrti stub“ u novom pristupu EK

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta Jelica Minić ukazala je na značaj civilnog društva u procesu pristupanja EU, i da bi ono moglo da, kako kaže, postane “četvrti stub“ u novom pristupu Evropske komisije pored vladavine prava, poglavlja 23 i 24 i ekonomskih pitanja.

Navodi je da će regionalna mreža civilnog društva u Londonu predstaviti analizu koja, kaže, nova Strategija EU mnogo povukla od Berlinskog procesa uključcujući i odnos prema civilnom društvu.

“Jedna od tema Samita biće proces pomirenja u kojem su ključnu ulogu do sada igrale organizacije civilnog društva. Veliki napori civilnog društva poslednjih decenija trebalo da u Londonu budu prihvaćeni od nacionalnih administracija i u potpunosti podržani“, smatra Minićeva.

Skupu pod nazivom “Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva“ prisustvovali su i šef Političko-ekonomskog odeljenja ambasade Poljske Andžej Kinđuk, šef Centra za evropske integracije u Skoplju Zoran Nečev, predsednik Mreže Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja.

Izvor: Tanjug