Danas nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje bivišim pripadnicima Državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Na prethodnom ročištu, sudsko veće je iz dokaza izdvojilo 10 audio kaseta na kojima se nalaze beleške o razgovorima između optuženih za ubistvo, navodeći da dokazi nisu zakonski pribavljeni, iako je prethono Apelacioni sud ocenio da oni mogu da se koriste u postupku.

Posle izuzimanja dokaza, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je da ima utisak da Sudsko veće pojedinim odlukama pokazuje jasnu nameru da oslobodi optužene, što je izazvalo kritike Društva sudija Srbije i Advokatske komora Beograda

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a optuženi su odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

Suđenje je počelo 1. juna 2015, a kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

 

Izvor: Beta