Umro reditelj Miloš Forman

Američki reditelj češkog porekla Miloš Forman umro je u 87. godini, javili su jutros češki mediji.

– Umro je mirno, okružen porodicom i bližnjima – rekla je njegova supruga Martina, navela je češka agencije CTK.

Miloš Forman je dva puta osvojio Oskara, za ostvarenja „Let iznad kukavičjeg gnezda“ i „Amadeus“.

Među najznačajnijim Formanovim ostvarenjima su i filmovi „Kosa“, „Svlačenje“, „Narod protiv Larija Flinta“, a 2006. godine režirao je film „Gojini duhovi“.

Forman je jedan od najcenjenijih svetskih filmskih reditelja, rođen je 18. februara 1932. godine u Časlavu, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Otac mu je bio Jevrejin, a majka protestantkinja. Vrlo rano ostao je siroče pošto su mu roditelji stradali u koncentracionom logoru u Aušvicu.

Uprkos nemalim teškoćama sa kojima se suočavao, ponovo se okrenuo svojoj najvećoj ljubavi – režiji, da bi 1975. postigao veliki uspeh filmskom adaptacijom kontraverznog romana Kena Kizija „Let iznad kukavičjeg gnezda“. Ovaj film, upamćen i po bravuroznoj glumi Džeka Nikolsona, pobrao je pet Oskara, uključujući i priznanje Formanu za najbolju režiju. Veliki uspeh postigao je i filmom „Amadeus“, u kojem se bavi usudom znamenitog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta (1756–1791). Za Amadeusa je 1984. ponovo ovenčan Oskarom za najbolju režiju. Kasnije je snimio filmovima „Volmont“ (1989), „Narod protiv Larija Flinta“ (1996), „Čovek na Mesecu“ (1999), „Gojini duhovi“ (2006).