Umrla glumica Jelena Žigon

Glumica Jelena Jovanović Žigon umrla je u 85 godini posle kraće bolesti.

Jelena Žigon bila je supruga glumca Steve Žigona koji je umro 2005. godine. Bili su roditelji glumice Ivane Žigon i slikara Nikole.

Jelena Žigon je rodjena 3. novembra 1933. godine, snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova, među kojima „Prvi građanin male varoši“, „Moja strana sveta“, „Jutro“, „Divlje seme“, „Sudar na paralelama“, „Kapetan Leši“, prenosi RTS.

Najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u desetodelnom filmskom serijalu „Žikina dinastija“ (1985) gde je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Tumačila je uloge i u „Lude godine“ (1977), „Došlo doba da se ljubav proba“ (1980), Ljubi ljubi al’ glavu ne gubi“ (1981), „Idi mi, dođi mi“ (1983), „Kakav deda takav unuk“ (1983), „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“ (1984).

Dobitnica je nagrade „Zlatni prsten“ za najbolju glumicu 1961. godine, „Zlatnog beočuga“, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. godine.

U martu je na Medjunarodnom forumu „Zlatni vitez“ u Rusiji dobila nagradu za životno delo „Sergej Bondarčuk“, koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski.

Sa ćerkom Ivanom i Gavrilom Kujundžićem je pre 14 godina osnovala je ansambl „Kosovski božuri“.