Otvorena stalna postavka Sremcu i Miljkoviću u Nišu

U Narodnom muzeju u Nišu otvorena je nova, stalna književno-memorijalna postavka posvećena književnicima Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću. Novi prostor nalazi se u centru grada, u Ulici Aleksandra Nenadovića br. 2 i biće zanimljiv kako za domaće, tako i inostrane turiste.
U novom muzejskom prostoru, posvećenom književnicima Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću bilo je mnogo gostiju, znatiželjnih Nišlija i ministar kulture Vladan Vukosavljević.

U postavci je izloženo oko 200 originalnih eksponata iz zaostavštine Sremca i Miljkovića, a mnogi se po prvi put ekskluzivno predstavljaju javnosti.

Narodni muzej Niš otkupio je zaostavštinu Stevana Sremca i veći deo je izložen: originalni rukopisi, lični predmeti, fotografije, radna soba, umetničke slike itd.

Stevan Sremac je punih jedanaest godina, od 1879 do 1892. bio profesor niške gimnazije, osnivač je gradske biblioteke i pozorišta i vaspitač brojnih generacija mladih Nišlija i gradske intelektualne elite.

Drugi velikan moderne poetske reči Branko Miljković rođeni je Nišlija. Bio je briljantan pesnik, priznat od svih generacija; njegovi stihovi se svuda recituju i pamte. Tragično je preminuo u Zagrebu 1961. Njegova porodica je pesnikovu zaostavštinu poklonila gradu 1971. odnosno Muzeju, i deo danas možemo videti u stalnoj postavci.

Tokom aprila meseca 2018. godine ulaz će biti besplatan, a od maja će se ulaznice naplaćivati i to cena za odrasle je 200 dinara, a za učenike, studente i penzionere 150 dinara.