Projekat „Isključi predrasude!“

Rasna, verska i nacionalna diskriminacija veliki su globalni problem. Kako je prepoznati i izbeći, učenici šest srednjih škola u Nišu, imali su prilike da nauče tokom projekta „Isključi predrasude!“ u organizaciji Građanske inicijative. Samo razgovorom se predrasude mogu svesti na minimum, složili su se predavači.

Koliko su mladi upoznati sa diskriminacijom i predrasudama? Šta je pozitivna, a šta negativna diskriminacija i gde je njihova granica? Treba li zabraniti rad radikalnih desničarskih organizacija u Srbiji pitanja su kojima su se učenici i nastavnici srednjih škola u Nišu bavili tokom dva meseca projekta „Isključi predrasude“.

Samo se razmenom mišljenja može prevazići problem diskriminacije. Poštovanje različitosti i sloboda govora, vrednosti su kojima treba težiti, naglasili su nastavnici koji su na projektu imali ulogu predavača.

Cilj je razvijanje sopstvenih stavova i uvažavanje stavova drugih, a najbolja publika za to su upravo srednjoškolci.

Više od 120 dece iz šest sredjnih škola učestvovalo je u projektu „Isključi predrasude“ koji je realiziovala je Građanska inicijativa uz podršku misije OEBS.