Ćerka Nine Simon nastupa na Nišvilu

Američka pevačica i glumica Lisa Simon će na ovogodišnjem Nišvilu nastupiti 11. avgusta i tom prilikom obeležiti 85 godina od rođenja svoje majke Nine Simon – najveće džez, soul, ritam i bluz pevačice svih vremena.

Osim nastupa na niškom džez festivalu, organizatori Nišvila kažu da pregovaraju da Lisa Simon, osim radionica za pevače, održi i radionicu za mlade glumce, prenose „Južne vesti“.

Lisa će koncertom na Nišvilu odati počast svojoj majci, koja je bila i poznati borac za građanska prava, kažu u Nišvilu, a obeležiće i njen ovogodišnji ulazak u kuću slavnih.

Iz Nišvila poručuju da je Lisa Simon tokom proteklih par decenija dokazala da je „sposobna da izađe iz senke slavne majke“.

Kao pevačica, nastupala je na prestižnim koncertnim podijumima od njujorških „Karnegi Hola“, „Linkoln centra“ i „Town hola“ preko „Sidnejske opere“ do pariske „Olimpije“… često zajedno sa vrhunskim ženskim vokalima kakve su Dianne Reeves, Angelique Kidjo, Odetta, Lizz Wright i Tracy Chapman – kažu u Nišvilu.

Bila je „glavna zvezda“ mnogih velikih džez festivala, kažu, a objavila je 5 solo albuma. Učestvovala je u snimanju muzike za film Tejlora Perija For Colored Girls, a bila je i koproducent i jedan od učesnika u „Netflix“ dokumentarnom filmu o njenoj majci Šta se dogodilo gospođo Simon, koji je pre 2 godine bio nominovan za Oskara.

Interesantno je da je pre početka umetničke karijere službovala kao pomoćnik inženjera u vazduhoplovstvu SAD u jedinicima stancioniranim u Nemačkoj. Uporedo sa tim počinje da peva, pa je nastupala kao prateći vokal raznim evropskim muzičarima i išla na turneje kao član hora španskih muzičara Rafaela – dodaju.

Pažnju umetničke javnosti privukla je radom na Brodveju, navode iz Nišvila, gde je imala debi ulogu Soul Sestre, u čuvenom mjuziklu Endrju Lojd Vebera Isus Hrist – Superstar. 1996. godine je imala jednu od uloga u originalnoj brodvejskoj postavi rok mjuzikla Rent, a kasnije iste godine je tumačila glavnu ulogu Mimi Markez u pomenutoj predstavi, za koju je kasnije nominovana za prestižne nagrade.

Napravila je kraću pauzu na Brodveju kada se priključila džez grupi Liquid Soul, dodaju, sa kojim je učestvovala na turnejama i snimila dva albuma, od kojih je Here’s the Deal nominovan za nagradu Gremi 2000. godine.

Povratak na Brodvej je bio još uspešniji: tumačila je glavne uloge u Diznijevim produkcijama Aida i Lion King. Za ulogu Aide dobila je „Nacionalnu Brodvej nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu“. Sa tom predstavom je išla i na američku turneju, a potom nastavila da igra u njujorškom „Palace Theatre“ za šta je dobila odlične kritike u specijalizovanim časopisima (Variety, Billboard…) – navode u Nišvilu.

U toj produkciji Lisa je ostala sve do smrti svoje majke 2003. godine, a vratila se u Sent Luis tri godine kasnije, tumačeći ulogu Fantin u mjuziklu Jadnici.

Podsetimo, Nišvil ove godine traje od 9. do 12. avgusta, a na zatvaranju festivala sviraće kraljevi romske muzike Gipsy kings.