Arno Gujon: Svi moji putevi vode u Srbiju

Francuski humanitarac i osnivač organizacije “Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon, predstavio je na niškom Filozofskom fakultetu peto izdanje knjige “Svi moji putevi vode ka Srbiji”. Tribinu na Filozofskom, povodom 30 godina studijskog programa Srbistike, organizuju Departman za srpsku i komparativnu književnost i Savez studenata Filozofskog fakulteta.

Arno Gujon je najpoznatiji Francuz u Srbiji. Intelektualac i humanitarac i pre dobijanja srpskog pasoša, postao je Srbin. Njegova knjiga “Svi moji putevi vode u Srbiju” uzbudljiva je ispovest mladog Francuza koji svedoči o drami srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Autor opisuje Srbiju onakvu kakvu je vidi stranac koji je sopstvenu sudbinu povezao sa sudbinom Srba tako što se, iz ljubavi prema ovoj zemlji, sa suprugom, Ivanom, nastanio u Beogradu.

„Svi moji putevi vode ka Srbiji“ – istovremeno je i moralni stav Arnoa Gujona, dirljiv iskaz vere u humane vrednosti i dobrotu, svedočanstvo o ustrajnoj i neodustajnoj rešenosti da se u vreme velikih iskušenja bude na strani nevinih stradalnika.

Na tribini, u prepunoj sali Filozofskog fakulteta, pored Gujona govorili su i urednik izdavačke kuće “Agape knjiga“ Aleksandar Gajšek i prof. dr Dragiša Bojović.