Mocart, Rahmanjinov, Sibelijus i Brams u „intrigantnoj“ izvedbi Pogorelića

Jedan od najintrigantnijih pijanista današnjice Ivo Pogorelić održaće večeras u

Ivo Pogorelić

Kolarčevoj zadužbini solistički koncert u Beogradu nakon skoro 30 godina. Publika će imati priliku da čuje dela Mocarta, Betovena, Sibelijusa i Rahmanjinova.

U prvom delu koncerta, Pogorelić će izvesti Mocartovu Fantaziju u Ce molu K475, a potom i Betovenovu Sonatu op. 57 br. 23.

Pijanista će u drugom delu koncerta svirati Sibelijusov Valse Trieste op. 44, br.1 i Rahmanjinovljevu Sonatu op.36 br.2 be mol.

Pogorelić je u subotu nastupio i sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, a karte za oba koncerta su rasprodate za par sati.

Čuveni pijanista svira na klaviru „stenvej“ koji je sredinom novembra lično izabrao za Kolarčevu zadužbinu. Novac za klavir je prikupljan od 2014. godine kroz donatorske koncerte u zemlji i svetu, kao i sredstvima sa konkursa Ministarstva pravde.

U čast povratka Ive Pogorelića na beogradsku scenu, Zadužbina Ilije M. Kolarca otvorila je postavku umetničkih portreta pijaniste, nastalih u periodu 1977-2017. godine.

Pogorelićev solistički koncert održava se u okviru ciklusa „Kolarac tvoj svet muzike“ koji Centar za muziku organizuje u saradnji sa MTS-om.

Beogradska publika je u prilici da u toku tekuće sezone sluša pet izuzetno ekskluzivnih i raznovrsnih koncerata.

Naredni koncerti iz ovog ciklusa obuhvataju tradicionalni koncert Nemanje Radulovića za Dan Velike dvorane 4. februara,  koncert klasičnog klavirskog trija Gelius iz Nemačke, a kontroverzni violinista Žil Apap, koji ukršta muzičke pravce i stilove, uz duo Meduoteran zatvoriće ovaj ciklus.