Smenjen šef katalonske policije

Vlada Marijana Rahoja razrešila je dužnosti šefa katalonske regionalne policije „Mosos d’Eskuadra“ Žozepa Ljuisa Trapera, dan nakon uvođenja direktne kontrole nad regionom zbog želje da se odvoje od Španije.

Smenjivanje Trapera, najviše rangiranog policajca u Kataloniji, objavljeno je u službenom listu španske vlade, prenosi AFP.

Takođe, u onlajn verziji španskog službenog glasnika objavljeno je da na snagu stupaju specijalne mere Madrida, odnosno da je Španija preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i smenila regionalnu separatističku vladu.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada preuzeo ovlašćenja katalonskog predsednika Karlesa Puđdamona, raspustio je regionalni parlament i raspisao nove izbore za 21. decembar.

Puđdamon i 12 članova katalonske vlade neće više dobijati platu i mogli bi biti i optuženi za uzurpiranje funkcije ako odbiju da poslušaju ove odluke.

Od katalonskih zvaničnika za sada nema reakcije, oglasio se saopštenjem samo smenjeni šef katalonske policije koji je rekao da će se povinovati toj odluci.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.