Preminuo Pendula

Glumac Ljubomir Ubavkić Pendula umro je u 86. godini u Kragujevcu, saopštio je Knjaževski-srpski teatar iz tog grada.

Komemoracija će biti održana u subotu u 9 na sceni „Joakim Vujić“ kragujevačkog teatra, a sahrana će se obaviti istog dana u 14 časova na Varoškom groblju u Kragujevcu.

Ubavkić je bio jedan od najpoznatijih kragujevačkih glumaca, dugogodišnji prvak drame umetničkog ansambla Teatra „Joakim Vujić“ i popularni komičar.

Rođen je u Otočcu u Lici, a kao dete došao je u Kragujevac.

Prve glumačke korake napravio je u Dramskoj sekciji kragujevačke Druge muške gimnazije, OKUD „Sreta Mladenović“ i Dramskom studiju Doma omladine.

Tu ga je pre više od šest decenija zapazio istaknuti kragujevački glumac Stevan Mišić Ceca i odveo ga ondašnjem upravniku pozorišta Ljubiši Ružiću „uveren da će od njega biti nešto“.

Osim u Kragujevcu, igrao je i na pozornicama Austrije, Nemačke, Francuske, Bugarske, Poljske, Švajcarske, SAD i Kanade.

Imao je više od 300 uloga i dobio je tri „Zlatna ćurana“, Nušićevu nagradu za životno delo, statuetu „Joakim Vujić“ za doprinos pozorišnoj umetnosti i druge nagrade, a uvršćen je i u Klub bardova koji čini deset komičara iz cele zemlje.

Ostvario je zapažene uloge i u televizijskim serijama i komedijama kao što su „Jovan i Jovanka“, „Dr.“, „Glumac je glumac“, „Otpisani“, „Povratak otpisanih“, „Više od igre“, „Vreme belog konja“, „Levaci“, „Vruć vetar“ i druge.