Otvoren Muzej savremene umetnosti nakon deset godina

Kultura, iako je često zapostavljana, je uz obrazovanje nešto bez čega ne možemo da imamo napredno društvo, rekla je premijerka Srbije, Ana Brnabić, prilikom posete Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Muzej je otvoren nakon deset godina, a do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da besplatno u bilo koje vreme obiđe izložbu.

Posle deset godina otvoren je rekonstruisan i obnovljen Muzej savremene umetnosti, a premijerka Srbije, Ana Brnabić, je rekla da se on vraća publici u Beogradu, ali i širom Srbije. Ona je prokomentarisla da je za nju ovo jedan od najlepših dana otkako je ušla u Vladu Srbije u avgustu prošle godine.

Jedinstven je primer u svetu da otvaranje muzeja traje 7 dana 24 časa. Tri velike i značajne institucije okupile su se oko ovog projekta: Muzej savremene umetnosti, Beogradski festival igre i Beogradska filharmonija.

 

 

Najlepšu sliku sa otvaranja muzeja poslali su brojni posetioci koji su u velikom broju strpljivo čekali svoj red da uđu. Otvaranju su prisustvovali predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture, kao i umetnici čija su dela bila izložena u muzeju, a koji ističu da je značaj toga kao kada bi njihove slike bile izložene u modernom muzeju u Parizu.

 

 

Kolekcija muzeja formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, sa ciljem da se što bolje predstave najznačajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire. Danas, kolekcija muzeja broji više od 8.000 dela i predstavlja jedinstven prikaz razvoja umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka na pomenutim područjima.