Premijera predstave Na čistini u niškom Narodnom pozorištu

Drama Svetislava Jovanova i Dušana Petrovića – Na čistini, nova je predstava niškog Narodnog pozorišta, kojom otvaraju sezonu i obeležavaju 130 godina rada i postojanja. Predstava je nastala po motivima proze Stevana Sremca, te tako šira publika dobija priliku da upozna i manje poznata Sremčeva dela. Predstava će premijerno biti izvedena večeras u 20 sati.

Drama Na čistini, u režiji Dušana Petrovića, napisana je prema motivima Sremčevih pripovedaka Ibiš aga, Prva žalost Pušina i Pazar za staro, a glavno zbivanje pronašli su u priči Putujuće društvo. Priča sa sobom nosi aktuelni momenat, iako reditelj Dušan Petrović kaže da se od perioda kada je stvarao Sremac, nešto ipak promenilo, i dodaje da se u prošlosti traže teme koje nas se tiču i danas.

 

 

Publici dobro poznati glumci, poput Maje Vukojević Cvetković Aleksandra Mihailovića, Dragane Jovanović, kao i drugih gostujućih, pronašli su svoje mesto na pozornici i u drami Na čistini.

Priča o Putujućem pozorištu namerno je uzeta kao motiv predstave Na čistini, kaže direktor Narodnog pozorišta Ivan Vuković. Narodno pozorište u Nišu osnovano je 1887. godine, kao pozorište Sinđelić, zahvaljujući trupi Sinđelić koja je svoje prve predstve, kao i mnoge tadašnje, igrala u kafanama.

 

 

 

Premijera predstave je zakazana za 31. januar u 20h u niškom Narodnom pozorištu. Nakon premijere naći će se na redovnom repertoaru pozorišta, a prva repriza je u sredu 1. februara.