Pripreme za 51. Filmske susrete u Nišu

filmski 1Velika viseća reklama na Trgu kralja Milana u Nišu najavljuje 51. Filmske susrete. Međutim, još uvek nije poznato koje će filmove publika biti u prilici da pogleda, a ni ko će se pokloniti nakon projekcija. Ono što je poznato je to da Direkcija Festivala ove godine ima oko 18 miliona dinara na raspolaganju da organizuje festival.

Budžet festivala ove godine nije znatno promenjen u odnosu na prethodnu godinu, 15 miliona izdvojio je grad Niš, a Ministarstvo kulture 3. 300. 000, milion više nego prošle godine.

filmski 3. pgPrema rečima direktorke festivala Bojane Simović, dodatni budžet Festival će ostvariti od naplate karata. Taj novac biće iskorišćen za poboljšanje kvaliteta Festivala.  Iako nazivi filmova još uvek nisu poznati, prema rečima ljudi koji čine Direkciju Festivala, na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, biće prikazano 12 filmova u takmičarskom delu programa. Svake večeri biće prikazana 2 filma, a najavljeni su i mnogobrojni prateći programi tokom 7 dana trajanja festivala. Kao i prethodnih godina biće dodeljena nagrada za glumačko ostvarenje Pavle Vuisić.

Novina je da će ove godine komplet ulaznica za Filmske susrete iznosti 1500 dinara, što je 500 dinara manje u odnosu na prošlogodišnji jubilarni festival. Kompleti će se naći u prodaji od 5. avgusta. Pojedinačnih karata će biti od drugog dana festivala, i to samo u slučaju da se svi kompleti ne prodaju. Pojednačna karta će onda iznositi 200 dinara.

Filmski susreti počinju 20. avgusta, a završavaju se 26. avgusta.