Otvorene 26.internacionalne horske svečanosti u Nišu

OTVORENE HORSKE SVECANOSTIIzvođenjem Mocartovog rekvijema sinoć su počele 26. Internacionalne horske svečanosti na letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi. Na ovoj muzičkoj manifestaciji nastupaju horovi iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Turske. Horovi će se takmičiti 1, 2. i 3. jula, a u nedelju će u večernjim satima biće proglašeni pobednici po kategorijama. Ulaz je besplatan.

Povodom 260 godina od Mocartove smrti, hrvatski hor „Ivan Goran Kovačić“ otvorio je festival izvođenjem Mocartovog rekvijema. Na otvaranju horskih svečanosti ljubiteljima muzike predstavili su se: Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo, Crkveno pevačka družina Branko iz Niša i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba.

Novina je to što će ove godine, na inicijativu predsednika organizacionog odbora 26. horskih svečanosti, Ivana Redija, svim učesnicima biti uručene minijature „Nebeski pevači“, koje na simboličan način povezuju sve učesnike festivala.

Međunarodnim žirijem ove godine predsedava kompozitor Zoran Simjanović, a ostali članovi žirija su Ambrož Čopi iz Slovenije, Nikolaj Denisov iz Rusije, Zdravko Šljivac iz Hrvatske i Bogdan Đaković iz Novog Sada. Miroslav Jovanković je predsednik Saveta 26. Internacionalnih horskih svečanosti, a umetnički direktor i selektor je Nebojša Todorović, muzikolog i muzički kritičar.