U Jagodini počeli Dani komedije

Jagodina Kulturni centarU Jagodini je počeo 45. festival najboljih komediografskih ostvarenja ,,Dani komedije“, koji će trajati do 27. marta. Prva takmičarska predstava sinoć je bila ,,Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, Narodnog pozorišta u Beogradu. Publika je ovoj predstavi dala ocenu 4,06.

Pre zvaničnog otvaranja festivala, najpre je u foajeu Kulturnog centra otvorena izložba ,,Putujuća pozorišta u Srbiju od druge polovine 19.veka do 1941, godine“ u organizaciji Pozorišnog muzeja Srbije.

Druge festivalske večeri je ,,Odumiranje međeda“ Branka Ćopića. Adaptaciju i songove radila je Olga Dimitrijević, reditelj je Nemanja Ranković a izvodi Narodno pozorište iz Užica. Zatim sledi predstava ,,Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera“ Milana Jelića, u režiji Marka Misirača i u izvođenju Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca.

Četvrta takmičarska predstava je ,,Prs’o“ Remi de Voa, u režiji Olje Đorđević Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Peta predstava  je ,,Kidaj iz moje kuhinje“ Reja i Majkla Kunija, u režiji Andree Ade Lazić i u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta. Naredne večeri je ,,Razbijeni krčag“ Hajnrih fon Klajsta, reditelja Igora Vuka Torbice, u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Poslednja takmičarska predstava je ,,Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića, reditelja Darka Bajića, Zvezdara teatra iz Beograda. Na zatvaranju, 27. marta nastupiće glumci Dadova sa predstavom ,,Rucante“ u režiji Slavenka Saletovića.

Predsednik žirija 45. ,,Dana komedije“ je teatrolog Raško Jovanović, a  članovi glumica Branka Pujić i književnik Živorad Đorđević iz Jagodine, kao predstavnik grada domaćina.

Žiri će odlučivati o najboljoj predstavi koja će dobiti nagradu ,,Mija Aleksić“, o najboljim glumačkim ostvarenjima i najboljoj režiji kojima će pripasti statueta Ćuran. Žiri će dodeliti i nagrade za najbolje mlade glumce, najbolju epizodnu ulogu, najbolju kostimografiju i scenografiju. Najsmešnija predstava po oceni publike dobiće nagradu ,,Miodrag Petrović Čkalja“ i statuetu ,,Jovanča Micić“.

Glumac Ivan Bekjarev dobitnik je nagrade za životno delo ,,Zlatni ćuran“ koja će mu biti uručena na zatvaranju festivala 27. marta.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Skupština grada Jagodine, a organizator Kulturni centar u Jagodini.

J.L.