,,Rodoljupci“ najbolja predstava, ,,Klaustrofobična komedija“ najsmešnija

Predstava ,,Rodoljupci“ Narodnog pozorišta iz Beograda proglašena je za najbolju na 45. festivalu ,,Dani komedije” u Jagodini odlukom žirija, dok je publika za najsmešniju izabrala predstavu ,,Klaustrofobična komedija“ Zvezdara teatra. Uručenjem nagrada, u Jagodini je završen 45. festival ,,Dani komedije“.

,,Rodoljupci“, u režiji i scenografiji Andraša Urbana, je kao najbolja predstava, odlukom žirija, dobila nagradu ,,Mija Aleksić“, a ,,Klaustrofobična komedija “Dušana Kovačevića,i režiji Darka Bajića kao najsmešnija, dobila je nagradu ,,Miodrag Petrović Čkalja“. Publika je ovu predstavu, od ukupno sedam, ocenila prosečnom ocenom 4,83 što je jedna od najviših ocena u istoriji festivala.

Glumac Ivan Bekjarev dobitnik je nagrade za životno delo i statuete ,,Zlatni ćuran”.

-Kada sam pre deset godina dobio nagradu za životno delo rekao sam – ljudi zašto me sahranjujete pre vremena, a sada još jedna nagrada za životno delo, nadam se da ovo nije neki signal. Emocije  me sustižu. Prvog Ćurana dobio sam zajedno sa Mišom Janketićem pre 40 godina, a sada je tu njegov sin na sceni. Drugog 1993.godine kada je u predstavi igrala Branka Pujić, koja je sada u žiriju.  Moram reći da je ovaj festival, koji je počeo stidljivo pre 45 godina, u međuvremenu dostigao veliki renome u regionu – rekao je Bekjarev prilikom uručivanja nagrade za životno delo i dodao da je jagodinska publika zaslužila svoje pozorište i pozdravio odluku o izgradnji nove pozorišne zgrade.

Tri ravnopravne nagrade i statuete Ćuran za najbolja glumačka ostvarenja dobili su: Nebojša Glogovac za ulogu ,,Adama“ u predstavi ,,Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta, u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta i režiji Igora Vuka Torbice, Ljubomir Bandović za ulogu Save odžačara u predstavi ,,Klaustrofobična komedija“ i Vladica Milosavljević za ulogu gospođe Marte Rul u predstavi ,,Razbijeni krčag“.

Nagradu za najbolje rediteljsko ostvarenje i statuetu Ćuran  žiri je dodelio Igoru Vuku Torbici za ,,Razbijeni krčag“. Nagrada za najbolju mladu glumicu dobila je Nevena Ristić za ulogu Nine Herbert, a za najboljeg mladog glumca Marko Janketić za ulogu Vuleta milicionera, oboje u predstavi ,,Klaustrofobična komedija“.

Nagrada ,,Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu dodeljena je Jovanu Toročkom za ulogu Žorža u predstavi ,,Prso“ Remija de Voa u izvođenju Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, u režiji Olivere Đorđević. Nagradu za kostimografiju je dobila Jelisaveta Tatić Čuturilo za predstavu ,,Razbijeni krčag“, a nagradu za scenografiju Branko Hojnik za istu predstavu. Specijalnu nagradu za kolektivnu glumačku igru dobio je ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu za predstavu ,,Rodoljupci“.