Bolovanja mogu da kontrolišu poslodavci, a ne Vlada

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da Vlada Srbije i ministri nemaju zakonska ovlašćenja da sprovode aktivnosti i dogovaraju „mehazme kontrole bolovanja“ zaposlenih, ali da to mogu da urade poslodvaci, objavljeno je danas na sajtu Poverenika.

„Poverenik još jednom upozorava na činjenicu da zdravstveni podaci spadaju u kategoriju naročito osetljivih podataka, čija se zaštita osim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti dodatno jemči i Zakonom o pravima pacijenata. Organi vlasti su u obavezi da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje podrazumevaju obradu ovih podataka na način van onog koji je izričito predviđen i uređen važećim zakonom“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi dalje, što se kontrole bolovanja tiče, u slučaju sumnje u zloupotrebu prava na bolovanje, poslodavci imaju pravo da koriste mehanizme utvrđene Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

„Međutim, tim mehanizmi ne predviđaju nikakva ovlašćenja i aktivnosti Vlade ili ministarstava“, naglašava se još jednom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN