Brnabić: Nema EU integracije bez stabilizacije

Premijerka Ana Brnabić kaže da nema uspešne evropske integracije i održivog ekonomskog razvoja bez regionalne stabilnosti.

U tom smislu, navela je ona, u prethodnom peridou Srbija je slala dobre signale da je otvorena i fleksibilna.

I Evropska unija je u to uložila kroz Berlinski proces, a Srbija jeste izvor stabilnosti u regionu, reklaje Brnabić na Beograskom bezbednosnom forumu u okviru teme o doprinosu partnerstva NATO – Srbija bezbednsoti Zapadnog Balkana.

U tom je smilu navela tri stuba stabilnosti. Reč je o povezivanju infrasturkturnih projekata, poput puta Niš – Priština – Tirana i gasne konekcije s Bugarskom. Drugi stub je ekonomska agenda i treći Kancelarija za mlade.

Kako je primetila, Srbija jeste najveća zemlja regiona, ali je i malo tržište, zbog čega, kako kaže, ako imamo bilo kakvu nestabilnost, i sa svim ulaganjima i ekonomskim rezultatima, bićemo smatrana za nestabilnu i nećemo moći da uživamo u uspehu.

U tom je smislu, kako kaže, Srbija slala dobre signale da je otvorena fleksibilna, te da je stabilnost od ključnog značaja, čemu, dodala je značajno doprinosi i EU koja je u to uložila kroz Merlinski proces.

Na panelu su Brnabić i zamenica generalnog sekrfetara NATO Rouz Gotameler razmenile mišljenja na ovu temu, a razgovor je vodila Maja Piščević iz Instituta Ist vest iz Njujorka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Neophodno je upisati rezultat zbog detektovanja neželjenih reklamnih poruka: *

TV K::CN