Turski mediji: Erdogan u Srbiji dočekan kao drag gost

Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i susret sa njegovim domaćinom, predsednikom Aleksandrom Vučićem, udarna je vest na naslovnicama turske štampe, koja je posebnu pažnju posvetila bilateralnim razgovorima i dobrodošlici koju su mu priredili Beograđani.

Tako Milijet piše da je nakon bilateralnih susreta održan poslovni forum, te da su dvojica predsednika nakon toga prošetala gradom i obišli više znamenitosti. Ovaj turski dnevnik piše i da su Beograđani predsednika Turske dočekali kao „dragog gosta“ sa kojim su želeli i da se fotografišu. List piše da su Erdogan i njegov domaćin posetili Simitsku palatu, jednu od 12 pekara, koje je u Beogradu otvorio turski privrednik. Ističe se da je predsednik Vučić svom gostu poklonio posebno dizajnirani bicikl.

I uticajni Hurijet na naslovnoj strani piše o poseti Erdogana Srbiji i ističe u prvi plan potpisane sporazume o budućoj ekonomskoj saradnji i turskim investicijama.

Značajan prostor u medijima je odvojen za šetnju dvojice predsednika srpskom prestonicu. Posebno se napominje da mnoge zamenitosti iz perioda Osmanskog carstva restaurira turska agencija TIKA. List navodi da su dvojica predsednika, praćeni građanima, posetili, između ostalog, Kalemegdansku tvrđavu i džamiju, gde su dočekani toplom dobrodošlicom i aplauzima.

Dnevnik Karar na naslovnici, pak, donosi izjavu predsednika Erdogana, koji je na konferenciji za novinare tokom zvanične posete Srbiji optužio američkog ambasadora u Ankari Džona Basu da je odgovoran za to što su SAD suspendovale izdavanje američkih viza turskim građanima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN