Nema pedijatara

Beogradski Dom zdravlja „Palilula“ dva puta je raspisivao konkurs za prijem pedijatara, ali se na njega niko nije javljao, piše „Blic“.

Zbog toga su bili primorani da u školskom dispanzeru decu pregledaju lekari opšte medicine, jer pedijatara nema, dodaje taj list i konstatuje da je to očigledno slika u većini domova zdravlja i bolnica u Beogradu, gde se najviše kuburi sa specijalistima koji leče najmlađe.

 

Getty images

Decu školskog uzrasta mogu da prate i lekari opšte medicine pa u školskim dispanzerima ima oko 63 odsto pedijatara, a ostatak su lekari opšte medicine, pokazuju podaci Udruženja pedijatara Srbije.

Pre nekoliko godina imali smo alarmantnu situaciju u jednoj dečijoj bolnici u Beogradu, koja je u samo nedelju dana ostalao bez 10 lekara koji su otišli u penziju ili na specijalizaciju.

Sve to je epilog višedecenijskog odsustva kadrovske politike u zdravstvu, a posledice su gužve, dugo čekanje na preglede, iznurivanje zdravstvenog kadra…

Prosečna starost pedijatara u Srbiji je preko 55 godina i ukoliko se nešto ne preduzme za nekoliko godina naša zemlja bi se mogla suočiti sa ozbiljnim nedostatkom ovih specijalista. Oni koji sad upišu specijalizaciju iz pedijatrije mesto u ordinacijama moći će da popune tek za četiri godine.

Direktor DZ Paliluila, dr Aleksandar Stojanović objašnjava za „Blic“ da im nedostaje oko 11 pedijatara, da su morali brzo da se snalaze, zbog čega im sada školsku decu pregledaju lekari opšte medicine, uz budno oko pedijatra.

„Prethodnih deset godina u ovom domu zdravlja nije odobrena ni jedna specijalizacija, a u poslednjih dve godine oko šest pedijatara je otišlo u penziju. I sada plaćamo tome danak. Polako rešavamo problem. Ove godine odobrene su dve specijalizacije iz pedijatrije, imamo tri specijalizanta koji će za godinu i po dana završiti specijalizaciju, a za januar planiramo da odobrimo još dve nove specijalizacije iz pedijatrije“, objašnjava dr Stojanović, koji napominje da sličan problem imaju i kada je reč o radiolozima, ginekolozima, internistima, ORL i oftamolozima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN