KATALONIJA: Dijalog pre nezavisnosti!

Katalonski lider Karles Pudždemon predložio je regionalnom parlamentu da odloži sprovođenje rezultata referenduma radi početka dijaloga. Njegovom predlogu prethodila međunarodna medijacija. Španski premijer Marijano Rahoj najavio kontramere ukoliko Katalonija proglasi nezavisnost.

Pudždemon je rekao da će pratiti želju naroda da Katalonija postane nezavisna država, ali i da predlaže da se odloži sprovođenje rezultata referenduma. „Danas, povlačimo odgovoran potez u korist dijaloga“, rekao je katalonski lider. Poslanici stranke CUP jedini nisu aplaudirali katalonskom lideru. „Nismo kriminalci i nismo ludi. Mi smo normalni ljudi… Nemamo ništa protiv Španije… Ovaj odnos ne funkcioniše godinama i sada je stanje neizdrživo“, rekao je Pudždemon na španskom jeziku. „Ne planiram da bilo kome pretim. Niti da vređam. Svi smo odgovorni za ovo. Treba nam deeskalacija situacije, ne smemo više da je hranimo. Svi smo ista zajednica i moramo da idemo napred. Nećemo se uvek slagati oko svega, ali mnogo puta smo dokazali da je jedini put napred demokratija i mir. Za to je potreban dijalog“, rekao je Pudždemon. „Ovo nije samo domaće već i evropsko pitanje. Trenutak je ozbiljan i postoji urgentna potreba da smanjimo napetost“, naglasio je on.

„Na referendumu smo se izborili da budemo nezavisna država i da nas poslušaju. A to želimo! Da nas poštuju i čuju. Spreman sam da idem putem nezavisnosti. 1. oktobar je promenio situaciju, sad smo na istorijskoj raskrsnici. Kao predsednik, stavljam pred vas rezultate referenduma, i prihvatam mandat da Katalonija bude nezavisna država kao republika. Ali, formalna odluka o proglašenju nezavisnosti biti odložena kako bi otpočeo dijalog. Pozdravljam pozive na dijalog, bilo ih je mnogo u proteklim danima“, kazao je Pudžedemon. On je dodao da je jedno od rešanja krize sa Španijom posredovanje treće strane i izrazio je uverenje da se regionalna kriza sa Španijom može rešiti za pregovaračkim stolom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN