Posle modernizacije migovi će biti na nivou „četiri plus generacije“

Na vojnom aerodromu Batajnica u toku su pripreme za obeležavanje 20. oktobra – Dana oslobođenja Beograda, kada će prvi put biti prikazani „migovi 29“ koji su kao poklon, ali uz dogovor da se plati njihov remont, stigli iz Rusije. Svih šest letelica do tada će biti sklopljene.

Posle remonta i modernizacije avioni će biti podignuti na nivo „četiri plus generacije“, a kako se najavljuje – u operativnoj upotrebi, biće od juna 2018.
Avioni dopremljeni iz Rusije neznatno se razlikuju od četiri „miga 29“ koje srpsko vojno vazduhoplovstvo već ima.

„Oni u ovom trenutku imaju oko 28 godina, različita su godišta, dopremljeni su u letećem stanju, nisu stajali negde van resursa nego su bili u aktivnom letećem sastavu vazduhoplovstva Ruske federacije“, kaže pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Na vežbi „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije“ proteklih dana srpski piloti stekli su nova dragocena iskustva u ruskim letelicama.

„Svi piloti koji su do sada upravljali ‘migom 29’ koji su kod nas bili u naoružanju, neće biti nikakve razlike. Ako se bilo koji uređaj na avionu ugradi onda kroz sistem obuke biće svi piloti obučeni i osposobljeni za letenje na tim vazduhoplovima“, kaže pukovnik Dragan Milenković.

Vojno vazduhoplovstvo nabavlja lovačke avione posle pune tri decenije.

U septembru 1987. na aerodrom Batajnica sletelo je 16 novih aviona „mig 29“. Već 20. oktobra naši piloti leteli su na njima. U NATO agresiji 1999. uništeno je 11 aviona a preostalih  pet remontovano je 2008. godine.

Jedan avion se srušio prilikom uvežbavanja za aeromiting 2009. godine. Preostala četiri „miga 29“ treba da se remontuju i modernizuju zajedno sa šest koji su dopremljeni iz Rusije. Biće uloženo 185 miliona evra u remont, modernizaciju i opremanje najsavremenijim vođenim i samonavođenim raketama i bombama, rezervne delove i održavanje sledećih 14 godina.

„Ruski specijalisti su izvršili provere na četiri naša aviona i zaključili da je njima moguće produžavati vek na 45 godina“, kaže pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse.

Remont će raditi ruski stručnjaci u Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“ u Batajnici.

 

Izvor: RTS

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN