Prevrnuo se brodić sa Rohingja izbeglicama, 23 stradalo

Najmanje 23 osobe su stradale, a na destine se vode kao nestali, nakon što se brodić pun Rohingja izbeglica iz Mjanmara prevrnuo na reci u blizini Bangladeša.

Šef policije Bangladeša Main Dn izjavio je da je osam beživotnih tela pronađeno na obali reke Naf i još jedno telo na ostrvu Sveti Martin, preneo je AFP.

Zvaničnici obalske straže su saopštili da se na pretrpanom brodiću nalazilo oko 100 ljudi kada je potonuo na ušću reke Naf koja deli Mjanmar od južoazijskog suseda Bangladeša.

Do sada su spasilačke ekipe obalske i pogranične straže spasile 15 ljudi, a vlasti navode da veruju da su neki možda uspeli da doplivaju do Mjanmara i spasu se.

Komandant obalske straže Alaudin Najan izjavio je za AFP da je u brodiću bilo oko 40 odraslih Rohingja muslimana koji su pobegli iz svojih sela u Rakini, ističući da su ostalo deca.

Ujedinjene nacije su pre dva dana upozorile da se egozodus Rohingja iz Mjanmara u Bangladeš nastavlja, šest nedelja od kako je počeo.

Više od 515.000 Rohingja je do sada stiglo u Bangladeš iz mjanmarske provincije Rakhina, od vojne operacije mjanmarskih bezbednosnih snaga, prenosi Rojters.

UN su vojnu ofanzivu Mjanmara opisalo kao etničko čišćenje, međutim, Mjanmar insistira da se njena vojska bori protiv terorista koji ubijaju civile i spaljuju sela. Podsekretar UN za humanitarna pitanja Mark Loukok ponovio je apel za zaustavljanje krize i rekao da je sadašnja situacija „neprihvatljiva“.

 

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN