Veselje u Pazaru: Erdogana do:ekuju k’o svog predsednika

Novi Pazar okićen je turskim i srpskim zastavama, postavljeni su natpisi dobrodošlice, a sa brojnih bilborda u gradu, Novopazarce pozdravlja Redžep Tajip Erdogan… Ovako se ovaj grad na jugo-zapadu Srbije priprema za dolazak truskog predsednika, a među građanima već raste euforija.

Erdogan dolazi večeras u Beograd, a sutra počinje njegova zvanična poseta. Domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a dvojica državnika zajedno će u sredu posetiti Novi Pazar.

Biće to druga Erdoganova poseta ovom gradu, centru Raške oblasti, koju Bošnjaci nazivaju Sandžak. Prvi put Erdogan je boravio u Novom Pazaru 2011, kao premijer.

Tada, kao i sada, gradom se širi atmosfera euforije i pozitivnog iščekivanja među stanovnicima, kojima dolazak truskog predsednika bez prikrivanja emocija predstavlja veliku čast i privilegiju, primećuje Al džazira Balkans.

Za vreme neuspelog pokušaja državnog udara u Turskoj, stanovnici Novog Pazara su prvi u regionu održali masovni skup u centru grada, u znak podrške turskom predsedniku.

S obzirom na etničku strukturu Sandžaka, gde većinsko stanovništvo predstavljaju Bošnjaci, Erdoganova poseta Novom Pazaru se pre svega tretira kao akt od kojeg će čitava država imati koristi, posebno region Novog Pazara, koji se nada realizaciji plana za sanaciju dotrajalih saobraćajnica i pružanju dodatne podrške bošnjačkom nacionalnom korpusu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN