Dačić: Ne možemo da pređemo preko optužbi koje se čuju u Hrvatskoj

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom odlaganja posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, da nije dobro što se želja za dobrosusedskim odnosima, koja se često čuje, ne realizuje u političkim aktivnostima i što je došlo do odlaganja posete, ali da ne možemo ćutke da pređemo preko uvreda i laži o srpskom narodu koje se čuju u Hrvatskoj.

„Iskreno da vas pitam – kako bi izgledala ta poseta? Da li možemo ćutke da pređemo preko optužbi i uvreda i laži koje se o Srbiji i srpskom narodu čuju u Hvatskoj“, upitao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara.

On je na prijemu u Ministsrtsvu spoljnih poslova rekao da predsednik Srbije sigurno ne bi išao u posetu protokolarnog karaktera, nego da probamo da rešavamo probleme.

„Sto puta smo rekli Hrvatima – manite se optužbi iz prošlosti, hajde da formiramo telo koje će se baviti otvorenim pitanjima iz prošlosti, a da gledamo sadašnjost i budućnost“, ukazao je ministar spoljnih poslova.

Navodi i da su ga novinari pitali da li se oseća odgovornim za odlaganje posete zbog rečnika koji koristi i istovremeno je upitao šta on kao ministar spoljnih poslova Srbije treba da radi.

„Ministar sam spoljnih poslova Srbije – nisam na izboru za mis sveta pa da želim mir u svetu, a nisam ni mislilac sa Tibeta koji treba da govori o svetskim problemima“, kazao je Dačić.

Ministar je rekao da se tako ponaša i EU, koja ništa konretno ne kaže kada treba nešto da kaže o Srbiji.

Navodi da „čeka Maju Kocijančić i onog drugog zvaničnika EK…“ koji su rekli da je Kosovo specifičan slučaj.

„Je li sad i Preševo poseban slučaj. Sve su posebni i specifični slučajevi kada je Srbija u pitanju. Oglasite se nekad kada neko priča laži o Srbima i Srbiji“, istakao je Dačić.

Upitao je kako to predsednik Srbije može da ode u Zagreb i da sluša o velikosrpskoj agresiji, a da ne pita predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović „gde je 400.000 Srba koji su 1991. godine živeli u Hrvatskoj“.

„Predsednik da ide u posetu, a oni će da usvajaju zakon u kojem optužuju Srbe iz Hrvatske da su izvršili velikosrpsku agresiju. Kakvo je to licemerje“, naglasio je Dačić i poručio da možemo da budemo najveći priatelji, „ali za to je potrebno dvoje“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN