Velika zloupotreba antibiotika u Srbiji

Zbog toga što je u Srbiji i u citavom svetu poslednjih godina višestruko povecan broj pacijenata inficiranih bakterijama koje su otporne na antibiotike Ministarstvo zdravlja pokrenulo je kampanju za racionalnu upotrebu antibiotika „Pažljivo s antibioticima“. U Nišu je, tim povodom, nakon Beograda i Novog Sada održan seminar namenjen pedijatrima.

U Srbiji se najmladjima dnevno prepiše između 1200 i 1500 doza antibiotika, dok je trenutni evropski standard oko 300 dnevno prepisanih doza, ističu predstavnici nacionalne kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika.

Delotvornost antibiotika se smanjuje brzinom koja se nije mogla predvideti čak ni pre 5 godina, a uzrok ovome je korišćenje antibiotika iz pogrešnih razloga ili nepravilno, kaže predsednik Udruženja pedijatra Srbije prof. dr Radovan Bogdanovic.

Seminar „Racionalna upotreba antibiotika u pedijatriji“ je deo aktivnosti u okviru Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika i namenjen je pedijatrima, a projekat se realizuje u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ Ministarstva zdravlja koji se finansira iz kredita Svetske banke.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN