EU: Unormalite odnose i idete brže u EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da pregovori o pristupanju Srbije EU zahtevaju stalno kretanje ka boljim odnosima s Kosovom i da bi taj proces trebalo postepeno da vodi ka normalizaciji odnosa između dve strane, s tim da obe mogu da ostvaruju svoja prava i ispune svoje odgovornosti.

Normalizacija odnosa bi trebalo da ide u korist državljana Srbije i Kosova i od suštinskog je značaja za očuvanje mira i stabilnosti u regionu„, rekao je Mekalister u danas objavljenom intervjuu za „Kurir“, pozdravivši inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje domaćeg dijaloga o ovom pitanju.

Izvestilac EP za Srbiju napominje da EU neće forsirati ni Beograd ni Prištinu da preuzmu inicijativu i ističe da „održiva normalizacija odnosa neće nikad biti postignuta silom, već samo saglasnošću obe strane“.

Kad je reč o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, Mekalister izražava uverenje da bi, uz svu energiju usmerenu na usvajanje i sprovođenje reformi, dodatna poglavlja mogla biti otvorena ove godine.

Pri tom napominje da su zemlje članice jasno stavile do znanja da je neophodan održivi napredak u osnovama, posebno u poglavljima 23 i 24.

Na pitanje da li će Srbija, ulaskom u EU, morati da promeni odnos prema Moskvi, odgovara da bi, u skladu s poglavljem 31, Srbija progresivno trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku i bezbednost sa onima koje ima EU.

Mekalister se osvrnuo i na stanje medija u Srbiji, rekavši da pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara i dalje predstavljaju pitanje koje izaziva zabrinutost.

Upitan kako ocenjuje aktivnosti opozicije u Srbiji i da li ima za njih neki savet, kaže da ne veruje da je liderima opozicionih partija njegov savet potreban, zaključujući da je jaka opozicija od suštinskog značaja za svaku demokratiju.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN