Drecun: Potrebno je postići najširi konsenzus po pitanju Kosova

Dobro je što je konkretizovano kako će unutrašnji dijalog izgledati, kao i to što će izveštaj o dosadašnjim pregovorima pokazati da to nije dijalog o priznavanju Kosova, već da se radi o korisnoj stvari za Srbiju, smatra Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose. Sa druge strane, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, Milovan Drecun, smatra da ćemo tek nakon unutrašnjeg dijaloga imati opšti društveni stav o tome kako vidimo dalji razvoj rešavanja kosovskog problema.

Kosmetsko pitanje je od presudnog značaja za budućnost Srbije i srpskog naroda, uključujući i budućnost Republike Srpske, pa se mora postići i što je moguće veći konsenzus o tome kako vidimo rešavanje tog pitanja, smatra predsednik Skupštinskog odbora za KiM, Milovan drecun.

Sad je mnogo jasnije kako će se unutrašnji dijalog odvijati. Institutucionalna podrška je neophodna i nju će dati Vlada Srbije, a dobro je i što će sam predsednik Sdrbije, Aleksandar Vučić, učestvovati u razgovorima, ističe predsednik Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić.

Kada je u pitanju podrška Srpske liste Vladi Ramuša Haradinaja, Janjić ističče da je to u interesu Srba na Kosovu, kao i da se Srbija obavezala Briselskim sporazumom na institucionalno delovanje preko Srba.

Odluka Srpske liste je bila teška, kako oni tvrde, ali je doneta uz podršku zvaničnika iz Beograda, a u cilju zaštite srpskog naroda i početka rešavanja nagomilanih problema.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će od oktobra početi nova faza unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, i napomenuo da bi ga trebalo institucionalizovati i obaviti veoma široke konsultacije. Sam dijalog trebalo bi da se vodi na više nivoa, kroz koncentrične krugove i biće realizovan u saradnji sa Vladom Srbije. On je napomenuo i da podržava ulazak Srba u novu Vladu kosova.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN