Junker: Zapadni Balkan u EU? Ne pre 2019.

Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Z. Balkana u članstvo EU, izjavio je predsednik EK Žan Klod Junker.Nakon toga će, kako je rekao, svaka nova članica morati da prethodno uvreži delovanje pravne države i vrednosti EU.

Junker je to rekao u godišnjem izlaganju o „stanju Unije“ u Evropskom parlamentu i istakao da će „idućih godina EU imati više od 27 država članica“.

Ali, kako je naveo, „uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa Zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandata sadašnje Evropske komisije“ 2019. godine.

„A svaki put za svaku novu državu članicu će morati da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrednosti EU budu ispoštovane“, predočio je Junker i naglasio da je „to apsolutni prioritet“.

On je stavio do znanja da „to isključuje zasad ulazak Turske u članstvo EU“.

Kako je obrazložio, Turska se „već izvesno vreme džinovskim koracima udaljava od EU“.

„Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smeju biti zatvarani“, upozorio je Junker.

Čelnik Evropske komisije je rekao da poziva one koji su odgovorni u Turskoj da oslobode „naše i ne samo naše novinare“ i da „prestanu da vredjaju naše države i njihove vodje nazivajući ih fašistima i nacistima“.

„Evropa je kontinent zrele demokratije, ali oni koji svesno vredjaju ruše mostove, a u Turskoj oni koji to čine žele da sruse mostove da bi potom optužili Evropsku uniju za neuspeh u pregovorima o članstvu“, rekao je Junker.

„Mi, s naše strane“, kako je dodao, „i dalje ostajemo pružene ruke velikom turskom narodu i svima onima koji na temelju naših vrednosti žele da rade s nama“.

 

 

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom godišnjem govoru o stanju Unije kaže da je EU poslednjih godina povratila poverenje u sebe.

„Vratili smo Evropu u Uniju i Uniju u Evropu“, pručio je Junker pred poslanicima Evropskog parlameta u Strazburu.

Junker je rekao da „vetar ponovo duva u jedra Evrope“ i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu posle odluke Britanije da istupi iz tog bloka.

„Sve to me navodi da verujem da je vetar ponovo u jedrima Evrope“, rekao je Junker u govoru održanom u Evropskom parlamentu u Strazburu.

 

Izvor: Beta

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN