U Nišu počelo suđenje predsedniku Vojnog sindikata Srbije

Suđenje predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novici Antiću za verbalni delikt počelo je danas u Vojno disciplinskom sudu u Nišu.

Pred početak suđenja ispred zgrade komande Kopnene vojske u kojoj se sudnica nalazi okupilo se 30-ak Antićevih kolega i članova Vojnog sindikata Srbije, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Policijskog sindikata, kao i predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara, kako bi pružili podršku optuženom.

Oni su na sebi nosili teget majce na kojima je pisalo „I ja sam Novica“.

Sudija je dozvolio da pored advokata optuženog suđenje prati i osam osoba u svojstu posmatrača.

Novinarima nije dozvoljen ulazak na suđenje i oni će morati da sačekaju ispred zgrade.

Antić je bio učesnik tribine „Građanin pod udarom sistema“.

Vojni sindikat ranije je upozorio na sve teže stanje u vojsci, navodeći da se Antiću sudi zbog govora na protestima 2016. i 2017. godine.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica navelo je da se pred Vojno disciplinskim sudom u Nišu protiv Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije vodi postupak zbog povreda načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti ili izražavanja i zastupanja političkih uverenja u službi i štrajkovanja ili učestvovanja u protivpravnom sindikalnom organizovanju, odnosno u protivpravnim sindikalnim aktivnostima.

Udruženje navodi da je Antiću zaprećeno i gubitkom čina i službe u Vojsci Srbije.

„Očigledno je da su istupanja Novice Antića, kao predsednika Vojnog sindikata Srbije naišla na odobravanje građana Srbije i da aktuelna vlast protiv njega vodi postupke radi demonstracije sile radi gušenja nezadovoljstva pripadnika Vojske Srbije i građana Srbije zbog katastrofalne politike odbrane, odnosa prema Vojsci Srbije i statusu profesionalnih vojnih lica“, navodi Udruženje.

Dodaje se da se Antiću preti dugotrajnim postupkom u kojem treba da dokazuje nevinost a javnosti se plasira navodno nezakonito postupanje.

Postupkom se direktno narušava sindikalna samostalnost u zakonitom delovanju radi poboljšanja socijalno-ekonomskog satusa svojih članova, piše u saopštenju. ;

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica u potpunosti podržava delovanje i rad Vojnog sindikata Srbije i njenog predsednika, navodi taj sindikat.

 

Izvor: Beta

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN