Uskoro Zakon o zaposlenima u javnim službama

Zakon o zaposlenima u javnim službama trebao bi da uvede red u javnu upravu, omogući logičnije i pravednije plaćanje zaposlenih i posao po zasluzi, rekao je za RTS ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Nacrt zakona je prošao javnu raspravu i trebao bi da se pred poslanicima nađe do kraja septembra.

„U izradi nacrta zakona učestvovali su i sindikati sa svojim kritikama i predlozima. Cilj ovog zakona je da se vrednuje rad najboljih i da se ujednače plate u javnim službama a da građani imaju bolju uslugu“, rekao je gostujući u Dnevniku RTS ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Zakon  stavlja u povlašćeniji položaj zaposlene kroz katalog zaposlenih i daje pravo sindikatima da učestvuju u sistematizaciji radnih mesta. Konkursi naravno ostaju obavezni a poseban akcenat je stavljen na povredu radne discipline.

„Očekujem da zakon bude izglasan do kraja meseca. Tema ovog zakona nisu povišice ili smanjenja plata ali treba da spreči situacije u kojima neki sektor krene u štrajk i dobije povišicu a drugi ostanu uskraćeni“, rekao je Ružić.

Kada je reč o ukidanju odluke o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, ministar Ružić kaže da o tome odlučuje Vlada ali i da čitava reforma uvođenjem reda ubrzava taj proces.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN