Vadićemo 350.000 tona bakra

Država Srbija pomoći će Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) „Bor“ oko otvaranja rudnika bakra i zlata „Cerovo 2“, odakle bi se, preradom u naredne dve decenije, moglo dobiti oko 350.000 tona bakra, 18 tona zlata i skoro 120 tona srebra – saznaju „Novosti“.

– Da bi se otvorio rudnik „Cerovo 2“, neophodna su ulaganja od oko 120 miliona evra – navodi za naš list sagovornik iz Vlade Srbije. – Mi toliki novac nemamo, ali možemo da uložimo bar deo te sume kako bi rudnik, fazno, počeo sa radom. Na taj način, popunili bismo, većim delom, kapacitete topionice i ne bi, u tolikoj meri, zavisili od uvoza koncentrata bakra.

Ono što je još bitnije, pripremama za otvaranje i početkom eksploatacije „Cerova 2“, RTB bi došao u situaciju i da u dogledno vreme „napadne“ i najveći rudnik – „Cerovo primarno“, za čije bi aktiviranje bilo neophodno investirati oko 300 miliona evra.

– Primera radi, za privatizaciju RTB, pored ruskih i kineskih kompanija, najzainteresovaniji je jedan veliki kanadski investicioni fond, čija je delatnost isključivo ulaganje u rudarske projekte – navodi naš sagovornik. – Metod rada im je jako prost. Oni imaju para, ulože veliku sumu, podignu vrednost rudnika i onda ga – preprodaju! U roku od nekoliko godina, na taj način, samo na razlici u ceni, zarade stotine miliona dolara!

Naš sagovornik kaže da pripremama za aktiviranje „Cerove 2“ i država podiže vrednost RTB, što joj daje mogućnost bolje pregovaračke pozicije prilikom pregovora o privatizaciji ili strateškom partnerstvu sa kompanijama koje su zainteresovane za „Bor“.

Spor sa Grcima za RTB „Bor“ nije gotov

– U otvaranje rudnika se investira kada je cena bakra visoka, a prognoze govore da će se ona ustaliti na oko 7.300 dolara po toni, što je gotovo dvostruko više nego pre godinu dana – podvlači naš sagovornik. – Na taj način, rudarske kompanije se spremaju i za „udar“ kada cena crvenog metala na berzi padne.

„GLENKOR“ ODUSTAO

PRE sedam godina za otvaranje „Cerova“ bila je zainteresovana multinacionalna kompanija „Glenkor“, jedna od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu. Čak je dogovor bio gotovo izvestan. Prema načelnom dogovoru, „Glenkor“ je trebalo da investira 120 miliona evra, zaposli 400 radnika i rudu prerađuje u borskoj topionici. Međutim, posao nije zaključen, a razlozi za to nikada nisu bili saopšteni.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN