Stigle vakcine

Država je ove godine kupila 242.256 doza vakcina protiv gripa. I ove godine, kao i prethodnih tender za nabavku vakcina dobio je Institut „Torlak“, koji će osim uloge dobavljača, biti i distributer, zadužen da cepiva isporuči svim zdravstvenim ustanovama do 2. oktobra.

Ona će u domove zdravlja biti dopremljena već početkom oktobra, a sa vakcinacijom građana krenuće se već nakon desetak dana. Vakcine su namenjene za besplatnu zaštitu najugrženije kategorije stanovništva – dece, trudnica, starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika.

Ove godine je, međutim, kupljeno 5.700 doza manje vakcina protiv gripa nego lani. Javna nabavka bila je blokirana oko mesec dana, zbog žalbe jednog od ponuđača na samu konkursnu dokumentaciju, ali prvobitno određeni rok za isporuku nije pomeran, jer je važno da vakcina stigne na vreme kako bi imunizacija počela na vreme.

Po vakcini 543,14 dinara

Građani će biti zaštićeni takozvanim split vakcinama „vaksigrip“ proizvođača Sanofi-Paster, u pojedinačnim dozama, koje su kupljene po ceni od 543,14 dinara, što je sa PDV ukupno oko 145 miliona dinara za ceo kontingent. Međutim, samo godinu dana ranije, kada je nabavljeno pet hiljada doza više (248.256), država je cepiva platila mnogo manje – ukupno 114 milion dinara, odnosno doza je plaćena 419 dinara.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN