Smeštaj za studente u Nišu duplo jeftiniji od sličnog smeštaja u Beogradu

Paviljon za smeštaj studenata kod Medicinskog fakulteta u Nišu

Interesovanje za zakup stanova i garsonjera u Nišu uobičajeno je poraslo proteklih dana jer studenti koji iz drugih mesta studiraju na fakultetima niškog univerziteta početkom septembra pokušavaju da obezbede smeštaj.

U agencijama za promet nekretnina kazali su za agenciju Beta da se cene zakupa ne menjaju godinama i da studenti mogu da pronadju stan ili garsonjeru u Nišu po duplo nižoj ceni nego za sličan smeštaj u Beogradu.

Jedna od soba Studentskog centra u Nišu

„Garsonjere na periferiji grada izdaju se za 80 do 100 evra, a u centru grada za 120 do 130 evra. Za stanodavce je najisplativije izdavanje garsorenja, jer veći stanovi ne donose mnogo više para, a pri tom njih obično zakupljuje dvoje ili troje studenata“, izjavila je agentkinja za prodaju nekretnina Marija Filipović.

Agentkinja Ljiljana Ilić rekla je da je za studente u Nišu i dalje najisplativije iznajmljivanje soba u kućama ili stanovima, ali je i dodala da to po pravilu znači da kupatilo i kuhinju moraju da dele sa stanodavcem ili drugim stanarima.

„Sobe se iznajmljuju za 50 do 60 evra, a na ovaj iznos treba dodati još oko 2.000 dinara mesečno za

Ovako će, prema planu, izgledati novi studentski dom kod tehničkih fakulteta, sa čijom se izgradnjom neplanirano stalo pre više godina (zgrada levo)

komunalne račune“, navela je Ljiljana Ilić.

Na fakultetima Univerziteta u Nišu studira oko 28.000 studenata, a procenjuje se da najmanje trećina dolazi iz okolnih mesta.

U studentskim domovima u Nišu ove godine ima mesta za 948 studenata. Cena smeštaja u sobama prve kategorije je 1.860 dinara, a u sobama druge kategorije 1.430 dinara.

Konkurs za smeštaj brucoša u domove je u toku i trajaće do 15. septembra, kada će biti raspisan konkurs i za ostale studente.

Beta

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN