Niški odbornici burno o oporezivanju zemljišta

Nakon usvajanja odluke Skupštine grada Niša, zemljište koje je do sada tretirano kao građevinsko, njive, livade, šume, biće oporezivano kao poljoprivredno i to retroaktivno od 1. januara ove godine. Na predlog odluke opozicija je iznela kritike, dok sa druge strane vlast ovakav način oporezivanja vidi kao najbolje rešenje. Opozicija pita da li je ova odluka mogla da bude pravno bolja.

Odluka, o kojoj su burno raspravljali niški odbornici, podrazumeva da zemljište koje je po vrsti gradsko građevinsko, a po nameni njiva, vrt, pašnjak ili vinograd, treba da se računa kao poljoprivredno zemljište. Za govornicom su se smenjivali članovi opozicije i vlasti, upućujući jedni drugima kritike.

Zbog toga što odluka nije doneta radnije, sada će biti primenjena retroaktivno, za šta opozicija tvrdi da je protivustavno.

 

Hoće li neko zemljište biti tretirano kao građevinsko ili poljoprivredno zavisiće od toga da li se na zemljištu nalazi neki objekat ili ne. Ovim je obuhvaćeno više od 6 hiljada građana, a do jučerašnjeg datuma niko od građana nije platio porez na to zemljište.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN