Razrešeni direktori koji su prikrivali profesora seksualnog manijaka

Ministar prosvete Mladan Šarčević, razrešio je juče dužnosti dvojicu direktora čačanskih srednjih škola koji su u svojim ustanovama prikrivali slučaj seksualnog uznemiravanja učenika od strane profesora sociologije Gojka Vujinovića.

– U Školsku upravu su juče stigla rešenja o razrešenju Dragana Kovačevića, direktora Prehrambeno-ugostiteljske škole i Milorada Blagojevića direktora Medicinske škole, po prijavi iz Kancelarije zaštitnika građana Srbije. Kovačević je svoje rešenje potpisao i preuzeo, a Blagojević se javio i rekao da će to učiniti u narednim danima – rekli su u Školskoj upravi u Čačku.

O skandalu kakav se ne pamti u školama u Čačku „Blic“ je pisao u martu. Devojčice su do detala opisivale sa kakvom gadostima su se susretale na časovima u školi i šta je pomenuti profesor, u to vreme pred penzijom, radio.

– Profesor je počeo da se trese i da pravi čudne grimase, uz izgovor da mi „prenosi bioenergiju“. Pitao me je da li osećam dodir, na šta sam odgovorila da ne razumem kakav dodir to treba da osetim, a on mi je odgovorio „dodir mojih usana“. Primetila sam da profesor ispred mene simulira seksualni odnos. Dok sam izlazila iz učionice, pitao me je: „Da li je bio dovoljno tvrd i velik?“

Ovim rečima učenica Medicinske škole opisala je seksualno uznemiravanje koje je prošle godine doživela. Profesora sociologije Gojka Vujinovića prijavilo je još pet učenica te škole, ali i četvoro đaka Prehrambeno-ugostiteljske škole, budući da on nastavu držao u dve čačanske srednje škole.

Kako direktori ovih ustanova, i pored toga što su bili upoznati sa navodima napastvovanih devojaka, nisu kaznili navodnog bludnika, slučaj je preuzela kancelarija zaštitnika građana.

Zamenica ombudsmana Gordana Stevanović uradila je kontrolu i sačinila izveštaj. U njemu se, pored ostalog, navodi da su dve učenice u aprilu prošle godine razrednoj starešini prijavile da su doživele „seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i zloupotrebu nastavnika“, a da su se na sastanku odeljenske zajednice optužbama pridružile četiri devojke. Sve su zahtevale da im nastavu iz sociologije drži drugi profesor.

U izveštaju zamenice zaštitnika građana navedeno je da su se pedagogu zbog tog profesora Prehrambeno-ugostiteljske škole obratile tri učenice i jedan učenik.

U Medicinskoj školi je bio pokrenut disciplinski postupak protiv njega i on je privremeno bio udaljen s posla. Policija je slučaj prosledila Osnovnom tužilaštvu, ali se tužilac izjasnio da nema elemenata krivičnog dela, pa je profesor vraćen na posao.

Sa druge strane, u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi disciplinski postupak nije ni pokrenut, a čovek koga su učenice optužile za seksualno zlostavljanje sve vreme im je predavao.

Zamenica zaštitnika građana predložila je da zbog utvrđenih propusta direktori dve čačanske srednje škole budu razrešeni dužnosti jer nisu preduzeli mere iz svojih nadležnosti „radi zaštite više učenika koji su prijavili direktno i indirektno seksualno zlostavljanje, zloupotrebu i uznemiravanje od nastavnika“, te da bi trebalo „utvrditi odgovornosti i sankcionisanje prijavljenog nastavnika za povredu zabrane zlostavljanja i seksualne zloupotrebe“. To se tek pet meseci kasnije dogodilo.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN