Zatrovana jaja i u istočnoj Evropi, Hrvatska reaguje

Slovačke i rumunske vlasti su pronašle jaja zagađena insekticidom koja su preko Nemačke uvezena iz Holandije. I s hrvatskog tržišta se povlače jaja iz Holandije.

Skandal sa zatrovanim jajima se u četvrtak proširio i na Rumuniju i Dansku, prenosi AFP.

Slovački veterinarski inspektori su pronašli 21 pakovanje jaja zagađenih fipronilom u jednom skladištu u mestu Vrbove na zapadu zemlje, rekla je portparolka ministarstva poljoprivrede.

Nešto ranije je saopšteno da je u Rumuniji otkrivena tona jaja čija su žumanca zagađena insekticidom fipronil, što je prvi slučaj u istočnoj Evropi od izbijanja skandala.

Jaja su pronađena u skladištu na zapadu Rumunije, a uvezena su iz Nemačke, preneo je AFP.

I u Poljskoj su otkrivena jaja zatrovana insekticidom fipronilom, kao u susednoj Slovačkoj, uvezena iz Nemačke skuvana i oljuštena, spremna za isporuku u restorane u tri vojvodstva severne i centralne Poljske, saopštila je danas Glavna sanitarna inspekcija.“Jaja su blokirana i neće biti korišćena za dalju preradu. Ta jaja nisu doprla do potrošača i biće uništena ili cela isporuka od 40.000 komada biće vraćena proizvođaču u Nemačku“, kazao je poljskoj agenciji PAP portparol poljske sanitarne inspekcije Jan Bondar.

„Od afere sa zatrovanim jajima koristi ima Poljska. Velika je potražnja za poljskim ;jajima. Ne znači da se potpisuju novi ugovori ali naši proizvođači dobijaju veće narudžbine. Prvo smo mislili da će jaja poskupeti za 20 odsto, a sada se čini da će cena biti viša za 25 odsto“, kazao je poljskoj državnoj televiziji TVP.info šef poljske Republičke komore uzgajivača živine Marijuš Šimašlik.

Šimašlik veruje da će se viša cena povoljna za poljske živinare održati na tom nivou najmanje naredna dva do tri meseca.

S hrvatskog tržišta iz predostrožnosti se povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o., saopšitlo je u četvrtak hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Na temelju primljenog obaveštenja distributera iz Holandije o sumnji u moguće prisustvo fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala proizvod, prenosi Hina.

Fipronil je insekticid širokog spektra i nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za ishranu ljudi.

Holandska policija uhapsila je u četvrtak dvojicu osumnjičenih direktora domaće kompanije Čikenfrend, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopštilo je holandsko tužilaštvo.

Ta holandska kompanija je u epicentru skandala sa jajima zagađenim insekticidom fipronil, prenosi agencija Rojters, dodajući da zvaničnici iz Čikenfreda nisu bili dostupni za komentar.

Milioni kokošjih jaja je ovih dana povučeno sa polica evropskih supermarketa zbog straha da su kontaminirana insekticidom fipronil, a u Holandiji će zbog toga možda biti uništeno stotine hiljada kokošaka.

 

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN