Sputnjik: Zašto se Zapad plaši Dačićeve ideje

Ideja o srpsko-albanskom razgraničenju u stvari stavlja po strani Kosovo i inicira dijalog između Beograda i Tirane, odnosno Srbije i Albanije, piše Sputnjik.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je svestan da će najava unutrašnjeg dijaloga o Kosovu od samog početka izazvati podelu na one za i na one protiv.

Ono što ga je, kako je sam izjavio, iznenadilo jeste nervoza koja je usledila posle izjave Ivice Dačića, ministra inostranih polova, da je jednino moguće rešenje – razgraničiti šta su srpski, a šta albanski interesi.

Sa Kosova su na ovo navrle više nego negativne reakcije, a sa Zapada opaske da je „Dačićev predlog – probni balon Beograda“.

Stefan Surlić, sa Fakulteta političkih nauka, kaže da postoji jedna vrsta straha koji dolazi sa svih strana, da će novo razgraničenje otvoriti „Pandorinu kutiju“.

„U ovom trenutku Zapad misli da je kosovska priča završena i da Srbija ima manevarski prostor da ne prizna nezavisno Kosovo, ali da bi trebalo da prihvati činjenicu da je Kosovo na međunarodnom nivou predstavljeno. Ideja o srpsko-albanskom razgraničenju u stvari stavlja po strani Kosovo i inicira dijalog između Beograda i Tirane, odnosno Srbije i Albanije – šta je to srpsko, a šta je to albansko – jer jedino u tako direktnom dijalogu postoji potencijal da se govori i o razgraničenju na Kosovu“, objašnjava Surlić.

On naglašava da u ovom trenutku ne postoji sagovornik na tu temu u Prištini zato što ona ne prihvata nikakvu opciju podele Kosova, a više govori o nekoj vrsti razmene teritorija – sever Kosova za Preševsku dolinu.

„Sve te teme, međutim, vode ka istom zaključku: previše strana sa različitim interesima. Pitanje je i da li neko trajno razgraničenje između Srba i Albanaca može biti rešeno mirnim putem i uz pristanak svih zainteresovanih strana, pre svega srpske i albanske, ali i međunarodne zajednice koja hoće da se neke stvari razreše u ovom regionu, a ispada da svaka inicijativa za rešavanje kosovskog problema budi nove političke probleme i razmimoilaženja koja mogu da dovedu do zategnutih i zahlađenih odnosa u regionu“, zaključuje Surlić.

 

Izvor: Sputnjik

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN