Nišvil zvanično otvoren

Nastupom „Nišvil tango big benda“, sinoć je u niškoj Tvrdjavi počeo internacionalni, 23. po redu džez festival „Nišvil“.

„Nišvil tango big bend“, sastavljen  od niških muzičara i četvorice muzičara iz Argentine, predstavio se poznatim tango kompozicijama, a potom ga je na sceni zamenio „Vasil Hadžimanov bend“ sa Biserom Veletanlić.

Poznatoj džez pevačici, koja je svoju muzičku karijeru počela još šezdesetih godina prošlog veka, na „Nišvilu je uručena nagrada za životno delo.

„Pevala sam na prvom ‘Nišvilu’ 1995. godine, od kada su mnogi dobili nagrade i ja sam mislila da će me zaobići. Ali, nikad nije kasno“, kazala je Veletanlićeva prilikom uručenja ngrade.

Prve festivalske večeri publici su se predstavili i poznata američka bluz i džez pevačica Peti Ostin, džez gitarista Majk Štern i britanski kantautor Toni Momrele sa svojim bendom.

Na kraju večeri nastupio je orkestar „Rok simfoni“, iz Bitolja koji je uz pomoć Akademskog hora Studentskog kulturnog centra u Nišu izveo program rok i džez standarda.

Do nedelje 13. avgusta na 12 pozornica biće održano 130 koncerata uz učešće 700 muzičara, uglavnom iz SAD i Evrope, ali i iz Australije, Argentine ili Gruzije.

Izmedju ostalih, nastupiće i australijski sastav „Vižons of a nomad“,  francuski kvartet „Festen“ i Darko Rundek.

Poslednje veče „Nišvila“ (13. avgust) rezervisano je za poznatu saksofonistkinju Kendi Dalfer, Ramba Amadeusa, gruzijski „Tbilisi big bend“, domaći sastav „I-plej“ i litvanski „Sajlent blest“.

Program će po tradiciji zatvoriti jedan sastav iz Niša. To je ovoga puta grupa „Very Naiss“ sa kojom će kao specijalni gost nastupiti niški pevač Ivan Kurtić, kojeg mnogi vide kao jedinog pravog naslednika legendarnog Šabana Bajramovića.

„Nišvil“ ove godine prati pozorišni festival sa 16 pozorišnih predstava, kao i filmski festival sa stotinu filmova iz više od 40 zemalja. Za vreme trajanja festivala unutar zidina Tvrdjave radove će predstaviti i više desetina akademskih slikara, vajara ili strip crtača.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN