Erdogan stiže sa 150 privrednika!

Mesto: Peking
Datum: 13.05.2017
Dogadjaj: POLITIKA – susret premijera Srbije Aleksandra Vuèiæa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Pekingu
Licnosti: Aleksandadr Vuèiæ, Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stiže u zvaničnu posetu Srbiji krajem septembra – saznaju „Novosti“.

Dolazak prvog čoveka turske države mogao bi da označi i novu eru ekonomske saradnje Beograda i Ankare, jer će sa delegacijom koju će predvoditi Erdogan, u Srbiju sleteti i oko 150 biznismena iz različitih oblasti i to u dva aviona!

Turski predsednik najverovatnije će u Srbiji provesti više od jednog dana, a tom prilikom na radnom stolu ispred Vučića i Erdogana trebalo bi da se nađu najvažnije regionalne političke i ekonomske teme, ali i stavi tačka na sve „šumove na vezama“ između Beograda i Ankare do kojih je došlo u poslednje vreme.

Tokom Erdoganove posete mogli bi da se finiširaju i konkretni poslovni dogovori, i to iz oblasti tekstilne industrije i privatizacije naših banja, za koje su ulagači iz Turske posebno zainteresovani. Razgovaraće se i o izgradnji gasovoda „Turski tok“, čiji bi jedan krak trebalo da prođe kroz Srbiju.

Agenda ove posete, prema našim informacijama, razmatrana je u ponedeljak na sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa podsekretarom Nacionalne obaveštajne službe Turske (MIT) Hakanom Fidanom. Ovaj zvaničnik iz Ankare slovi za jednog od najbližih Erdoganovih saradnika, a po mnogima se kotira kao drugi čovek turske države.

Osim oko priprema za Erdoganovu posetu, Vučić i Fidan u ponedeljak su razgovarali i o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavaju dve zemlje.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić je istakao da su migrantska kriza, uz rastuće terorističke pretnje, bezbednosni izazovi sa kojima se suočavaju i naša zemlja i Turska.

Inače, Vučić i Erdogan sreli su se početkom jula, u Istanbulu, gde je srpski predsednik učestvovao i bio jedan od govornika na 22. Svetskom kongresu nafte. Vučić je tada poručio da „Srbija poštuje tursku snagu, poštuje sebe i veruje da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između Srba i Turaka i dveju država“.

SARADNjA ČUVA MIR

NA sastanku na Andrićevom vencu, Vučić i Fidan saglasili su se da za Srbiju i Tursku, koje se nalaze na ruti migrantskog talasa, razgovori u Beogradu predstavljaju važan korak u jačanju bilateralne saradnje dveju zemalja. Potvrđeno je da je saradnja važna u cilju očuvanja mira i stabilnosti, kako u regionu tako i u celoj Evropi.
Vesti iz Rubrike

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN